Γιατί να επιλέξω να σπουδάσω στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης;

 

     Ανναρωτιέσαι γιατί να επιλέξεις το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Κοζάνης για την συνέχιση των σπουδών σου μετά το Γυμνάσιο; Για να βρεις τους λόγους κλείσε για λίγο τα μάτια και φαντάσου τον κόσμο που ζεις χωρίς τεχνολογία, χωρίς ενέργεια, χωρίς αυτοματισμούς, χωρίς κίνηση. Δίχως επικοινωνίες, οχήματα, μηχανήματα, συσκευές, εξοπλισμό ή υποδομές. Έπειτα φαντάσου πόσα πράγματα θα έπρεπε να αλλάξεις στον τρόπο που ζεις από αυτά που ήδη κάνεις για να ζήσεις σε αυτό τον κόσμο. Πόσο εύκολο θα ήταν κάτι τέτοιο;

     Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης εξειδικεύεσαι σε τομείς και ειδικότητες αιχμής. Σε τομείς και ειδικότητες δηλαδή που υποστηρίζουν την παρουσία και την αποτελεσματικότητα της σύγχρονης παραγωγικής δραστηριότητας στη μεταβιομηχανική εποχή που διανύουμε. Ακολουθώντας αυτούς τους τομείς και τις ειδικότητες από το σχολείο μας έχεις το πλεονέκτημα:

 • να εξειδικεύεσαι σε μαθήματα συναφή με αυτά που θα συναντήσεις στα προγράμματα σπουδών των Πανεπιστημιων,
 • να διευκολύνεις τη μετάβασή σου και τη μετέπειτα φοίτησή σου στο Πανεπιστήμιο, αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με τους απόφοιτους άλλων τύπων σχολείων (πχ. Γενικών Λυκείων),
 • να λάβεις μόλις σε ένα χρόνο δεύτερο πτυχίο, ακολουθώντας τον ίδιο τομέα, αυξάνοντας τα προσόντα σου και βελτιώνοντας τις προοπτικές άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης σε κάθε χώρα της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας,
 • να λάβεις σε δύο χρόνια δεύτερο πτυχίο, ακολουθώντας διαφορετικό τομέα, βελτιώνοντας το portfolio σου,
 • να λάβεις επιδοτούμενο πτυχίο επιπέδου 5 ακολουθώντας το 4ο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας, αποκτώντας παράλληλα και εργασιακή εμπειρία στην ειδικότητα που σε ενδιαφέρει απασχολούμενος-η τέσσερις (4) μέρες την εβδομάδα σε εργασιακό χώρο,
 • να έχεις κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και επαγγελματικές προοπτικές σε όλες τις χώρες τις Ε.Ε. και να εργαστείς τόσο σε δημόσιες όσο και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακόμη και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως εργαστηριακός συνεργάτης (πχ. Αριθμός Προκήρυξης 1ΓΤ/2020, ΦΕΚ 3/τ.ΑΣΕΠ/7-2-2020 με τίτλο "Προκήρυξη για τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας, κατά κλάδο και ειδικότητα, καθώς και ανά μουσική ειδίκευση, υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης κατηγορίας Τ.Ε.").

     Στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης εκτός από ανήλικους μαθητές γράφονται και ενήλικες πρώην απόφοιτοι τόσο σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (πχ. Γενικού Λυκείου, Ε.Π.Λ., κλπ.) όσο και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ενήλικες συνήθως γράφονται στο σχολείο μας:

 • είτε διότι είναι άνεργοι που επιθυμούν να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας,
 • είτε διότι επιθυμούν να κάνουν αλλαγή καριέρας,
 • είτε γιατί προσδοκούν να πάρουν ένα πτυχίο που θα συμβάλλει στην πιο άμεση αποκατάσταση τους στην αγορά εργασίας.

     Αν θέλεις να είσαι και εσύ στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στη σύγχρονη μεταβιομηχανική εποχή, έλα στην ομάδα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης για να εξειδικευτείς σε τομείς και ειδικότητες με κομβικό ρόλο στην πρώτη γραμμή παραγωγής, στην κατεργασία προϊόντων και στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών στην υπηρεσία του πολίτη. Σε ειδικότητες που εξασφαλίζουν σε σύντομο χρόνο μεγάλες ποσότητες παραγωτής, συμβάλλουν στη διασφάλιση υψηλής ποιότητας προϊοντων και υπηρεσιών για τους καταναλωτές και συνεισφέρουν άμεσα ή έμμεσα στην ευημερία των πολιτών του σύγχρονου κόσμου. Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι ειδικότητες:

 

Σε τι ειδικότητες θα πάρω πτυχίο από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης

 

    Οι τομείς και οι ειδικότητες που έχουν εγκριθεί να λειτουργούν είναι:

      Στη Β’ τάξη έλαβαν έγκριση λειτουργίας τρεις (3) τομείας και συγκεκριμένα:

           α) ο Τομέας Μηχανολογίας

           β) ο Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού

           γ) ο Τομέας Δομικών Έργων

     Από τους παραπάνω τομείς κατά το τρέχον σχολικό έτος λειτουργούν στη Β’ τάξη ο Τομέας Μηχανολογίας και ο Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού.

     Στη Γ’ τάξη οι ειδικότητες που λειτουργούν είναι οι εξής:

           α) Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων & Δικτύων

           β) Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Δικτύων

           γ) Τεχνικός Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου

                & Φυσικού Αερίου

           δ) Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων & Κατασκευών

           ε) Τεχνικός Οχημάτων

           ζ) Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού & Κλιματισμού

 

 Ποιά είναι τα μαθήματα που θα κάνω στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης;

 

 • Α’ Τάξη ΕΠΑ.Λ. - Η τάξη των βασικών δεξιοτήτων: Στην τάξη αυτή αποκτώνται γενικές γνώσεις και δεξιότητες και περιλαμβάνει κοινά μαθήματα για όλους τους μαθητές. Εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, κλπ) υπάρχουν και τρία (3) μαθήματα επιλογήςπροσανατολισμού για να με βοηθήσουν να επιλέξω τον Τομέα που επιθυμώ να συνεχίσω στην Β’ Τάξη ΕΠΑ.Λ. Επίσης, υπάρχουν μαθήματα όπως η Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία, ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Ασφάλεια & Υγεία στο χώρο εργασίας και η Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων.

 

     Στις επόμενες δύο τάξεις (Β’ και στην Γ’ τάξη ΕΠΑ.Λ.) τα μαθήματα είναι εξειδικευμένα επάνω στο αντικείμενο που θα επιλέξω να σπουδάσω και να εργαστώ με σκοπό να με προετοιμάσουν μέσα από το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο αλλά και σε πρακτικό επίπεδο για να αποκτήσω δεξιότητες μέσα στο χώρου του εργαστηρίου με εκτελώντας κατάλληλες εργαστηριακές ασκήσεις για την πιο εύκολη συνέχιση των σπουδών μου στον ίδιο επαγγελματικό τομέα σε ανώτερη βαθμίδα (π.χ. Α.Ε.Ι) ή για την ευκολότερη είσοδό μου στην αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα:

 

 • Β’ Τάξη ΕΠΑ.Λ. - Η τάξη των Επαγγελματικών Τομέων: Η τάξη αυτή διαχωρίζεται σε τομείς σπουδών, όπου οι μαθητές εντάσσονται με αίτησή τους σε οποιοδήποτε τομέα της Β’ Τάξης ΕΠΑ.Λ. επιθυμούν. Ανάλογα με τον Τομέα που θα επιλέξω να σπουδάσω σε αυτή την τάξη θα κάνω μαθήματα Γενικής Παιδείας για 12 ώρες και Μαθήματα Ειδικότητας-Επαγγελματικά μαθήματα για 23 ώρες. Τα Μαθήματα Ειδικότητας-Επαγγελματικά μαθήματα αυτά είναι είτε μαθήματα Θεωρίας, ειτε Εργαστηριακά ή είτε Μεικτά μαθήματα (δηλαδή μαθήματα που περιλαμβάνουν ώρες Θεωρίας και Εργαστηρίου). Για παράδειγμα το μάθημα “Τεχνολογία Μηχανολογικών Κατασκευών” του τομέα Μηχανολογία είναι μεικτό μάθημα 7 ωρών: 2 ώρες Θεωρίας και 5 ώρες Εργαστηρίου.

 

 • Γ’ Τάξη ΕΠΑ.Λ. - Η τάξη των Επαγγελματικών Ειδικοτήτων: Η τάξη αυτή διαχωρίζεται σε ειδικότητες, όπου οι μαθητές εντάσσονται με αίτησή τους σε οποιαδήποτε ειδικότητα του τομέα που παρακολούθησαν στη Β Τάξη. Στην Γ’ τάξη πλέον επιλέγω την Ειδικότητα του Τομέα που με ενδιαφέρει να απασχοληθώ όταν θα αποφοιτήσω από το σχολείο και θα μπω στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα στο Τομέα “Μηχανολογίας” μπορώ να επιλέξω την Ειδικότητα “Τεχνικός Οχημάτων”. Αντίστοιχα μπορώ να επιλέξω κάποια άλλη Ειδικότητα από τις ειδικοτητες που υπάρχουν και στους υπόλοιπους Τομείς του 1ου ΕΠΑ,Λ, Κοζάνης. Τα μαθήματα που διδάσκονται στη Γ' τάξη ΕΠΑ.Λ.  είναι τα μαθήματα Γενικής Παιδείας (12 ώρες) και τα μαθήματα Ειδικότητας (23 ώρες). Και πάλι τα μαθήματα Ειδικότητας μπορεί να είναι είτε μαθήματα Θεωρίας, είτε μαθήματα Εργαστηριακά, είτε μαθήματα Μεικτά (δηλ. μαθήματα που συνδυάζουν Θεωρία και Εργαστήριο μαζί).

     

Που μπορώ να δω τα μαθήματα που διδάσκονται στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης

για να πάρω περισσότερες πληροφορίες;

 

     Για να δω τα μαθήματα που διδάσκονται στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης κάνω κλίκ στην παρακάτω εικόνα-σύνδεσμο:

tomeis

 

 Ποιοί είναι οι Τίτλοι Σπουδών που θα πάρω από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης;

 

α) Με την αποφοίτησή μου από τη Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ.

 • Αποκτώ Απολυτήριο Λυκείου ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου όσον αφορά την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 
 • Αποκτώ επιπλέον Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 στο επάγγελμα που με ενδιαφέρει (π.χ. στην Ηλεκτρολογία, στην Ηλεκτρονική & τους Αυτοματισμούς, ως Τεχνικός Οχημάτων, ως Μηχανολόγος, Ψυκτικός, Δομικός, κ.α.) το οποίο μου εξασφαλίζει το δικαίωμα να λάβω άδειες άσκησης επαγγέλματος που ζητούνται από εργοδότες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην αγορά εργασίας και φυσικά το προνόμιο να έχω καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

β) Με την αποφοίτησή μου από το 4ο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.

 • Αποκτώ επιδοτούμενο Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 5 με τη συμμετοχή μου στις εξετάσεις του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. (ισότιμο του Ι.Ε.Κ.)

 

Με κάθε ένα από τα παραπάνω πτυχία που θα αποκτήσω γνωρίζω πως θα έχω Κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα στην Ειδικότητα που με ενδιαφέρει να επιλέξω για να εργαστώ.

 

 Που μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου & τι δυνατότητες έχω

μετά την αποφοίτησή μου από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης;

 

 • Μια πρώτη επιλογή μου είναι η απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας στο επάγγελμα που έχω εξειδικευτεί.

 

 • Μπορώ επίσης να κάνω επανεγγραφή στην Γ΄ Τάξη του ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση και Πτυχίου 2ης ειδικότητας (σε ένα μόλις έτος) στον Τομέα που έχω αποφοιτήσει ή στη Β’ Τάξη για απόκτηση πτυχίου ειδικότητας άλλου τομέα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρακολουθήσω μόνο τα μαθήματα ειδικότητας (23 ώρες).

 

 • Μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου στο 4ο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας μετά την αποφοίτησή μου αναβαθμίζοντας το αρχικό πτυχίο της Γ' τάξης ΕΠΑ.Λ. επιπέδου 4 που πήρα σε Πτυχίο ΕΠΑ.Λ. επιπέδου 5 με επιδότηση, παρακολουθώντας μια (1) μόνο ημέρα εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας στο ΕΠΑ.Λ. ενώ τις υπόλοιπες τέσσερις (4) ημέρες θα εργάζομαι σε κάποια θέση εργασίας του Δημόσιου ή Ιδιωτικού Τομέα και θα πληρώνομαι όσο διαρκεί το Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας.

 

 • Μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Γ΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ΑΕ.Ι. (Πανεπιστήμια)αφού εξεταστώ σε 4 μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και σε δύο (2) μαθήματα της Ειδικότητας που έχω επιλέξει.

 

 • Μπορώ να διεκδικήσω την εισαγωγή μου στη Σχολή Πυροσβεστών, στις Αστυνομικές Σχολές, στις Στρατιωτικές Σχολές (Σχολές Υπαξιωματικών), στις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. και σε τμήματα Μουσικών Σπουδών.

 

 • Μπορώ να εγγραφώ σε Ι.Ε.Κ. για να φοιτήσω μόνο 3 εξάμηνα για να αποκτήσω τίτλο στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξάμηνα για να αποκτήσω τίτλο άλλης ειδικότητας.

  

Τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχω ως απόφοιτος

 του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης;

 

     Όπως αναφέρεται στη σελίδα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. η νομοθετική κατοχύρωση των διαφόρων επαγγελμάτων τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελεί αρμοδιότητα των υπουργείων που εποπτεύουν τα επαγγέλματα αυτά. 

      Επίσης χρήσιμες πληροφορίες προσφέρουν τα Επαγγελματικά Περιγράμματα του ΕΟΠΠΕΠ, καθώς για κάθε επάγγελμα, αναφέρουν ποιοι πτυχιούχοι μπορούν να τα ασκήσουν, ενώ επίσης παρέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες και τις προοπτικές κάθε επαγγέλματος.

 

Πηγή: https://www.eoppep.gr/images/Isotimies_Kai_Epaggelmatika_Dikawmata/MONOFYLLO.pdf

 

 Που μπορώ να απασχοληθώ μετά την αποφοίτησή μου

από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης;

 

      Κάνοντας κλικ πάνω στην ειδικότητα που με ενδιαφέρει μπορώ να μάθω ενδεικτικές πληροφορίες για το που μπορώ να απασχοληθώ μετά την αποφοίτησή μου από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης:

           α) Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων & Δικτύων

           β) Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Δικτύων

           γ) Τεχνικός Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου

                & Φυσικού Αερίου

           δ) Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων & Κατασκευών

           ε) Τεχνικός Οχημάτων

           ζ) Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού & Κλιματισμού

 

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ψηφιακό υλικό για προβολή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης